петък, 28 ноември 2014 г.
Кюфтенца от нахут
Нахутът навлезе в менюто ми от преди около година. Въпреки че, някой от членовете в семейството не са свикнали още с вкуса му, се старая да го вмъкна поне няколко пъти в месеца, защото внася повече разнообразие, също е и полезна /диетична/ храна, а и чудесно се вписва по време на пости.
Идеята за кюфтенцата от нахут се появи след прочит на рецептата за "Веган бургер с нахут" в www.menumag.bg, но е видоизменена според вкуса ми. Като гарнитура направих зелева салатка, защото достатъчно засища и без хлебче.
Необходими продукти:
250 г нахут
1 средна глава лук
1 скилидка чесън
джинджифил с размер на скилидката чесън
щипка лют пипер- едро смлян
3 с. л. царевична брашно
2 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
по желание щипка кимион
Начин на приготвяне:
1. Нахутът се накисва от предния ден, маха се водата и се вари до пълна готовност. След това се намачква или пасира.
2. В мазнина се задушава нарязаният на ситно лук. След минута се прибавят настърганите на ситно ренде чесън и джинджифил. Разбърква се още 2 минути и се прибавят лютият пипер и кимиона за около минута.
3. Смесваме всички продукти в купичка, като от брашното сме сложили 2 лъжици и в останалото овалваме оформените кюфтенца.
4. По желание могат да бъдат опечени във фурна или приготвени на тиган.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар