Необходими продукти:
За блат:
1 яйце
1 ч.ч. захар
1 ванилия
4 с.л. олио
1 ч.ч. царевично брашно /или всякакво друго брашно/
1 ч.ч кисело мляко
1/2 пакетче бакпулвер
2 с.л. какао
За крема:
1 /400г./ и 1/3 кофичка кисело мляко
1 ч.ч. пудра захар
2 с.л. желатин
200 г ягоди
Начин на приготвяне:
За да си приготвим блата разбиваме яйцето със захарта /може и на ръка, без да използваме миксер за няколко минути/. Прибавяме олиото, киселото мляко и разбъркваме добре.Следват сухите съставки- брашното, какаото, ванилията, бакпулвера. Изсипваме сместа върху хартия за печене във форма с падащо дъно и печем в предварително загрята на 200 С фурна.
За да приготвим крема, добавяме към желатина около 100-150 мл. вода. Оставяме за няколко минути да набъбне и го затопляме на водна баня.
Смесваме киселото мляко с пудрата захар и разбъркваме до гладка смес. Прибавяме желатина, разбъркваме хубаво отново и добавяме нарязаните ягоди.
Към напълно охладения блат изсипваме сместа, която аз лично изчаквам да видя, че започва да се стяга- желира.Прибираме в хладилника за около час.
Няма коментари:
Публикуване на коментар