Необходими продукти:
За блата
1 яйце
3/4 ч.ч. захар
3 с.л. заквасена сметана
4 с.л. олио
1 бакпулвер
6 с.л. оризово брашно /или пшенично брашно/
1 ванилия
За белият крем
200 г. бял шоколад- разтопен на водна баня с 1 с.л. масло
3 белтъка разбити с 3 с.л. захар
500 мл сладкарска сметана разбита с 5 с.л. захар
1 пакетче желатин
По желание 200 - 250 г ягоди за украса
Начин на приготвяне:
За блата първо разбиваме яйцето със захарта.Прибавяме заквасената сметана и олиото и последно разбъркваме сместа с брашното, ванилията и бакпулвера. Печем на умерена фурна във форма с падащо дъно в която по късно ще сложим крема.
/ След като се охлади обърнах блата във формата./
Докато ни се пече блата и изстива ние си приготвяме крема, като първо разтапяме белия шоколад на водна баня с 1 с.л. масло.
Оставяме белият шоколад да се поохлади и разбиваме сметаната с 5 с.л. захар.
Следва да разбием трите белтъка с 3 с.л. захар и ако някой се притеснява, че ще яде сурови белтъци винаги може да ги разбърка на водна баня, така те ще бъдат топлинно обработени.
Оставяме за около 5 минути желатина в 100 мл. вода след това го разтапяме на водна баня докато се разтвори напълно.

Хубаво е да престои поне 2 часа в хладилника преди да бъде сервирана.
Няма коментари:
Публикуване на коментар